Miért fromázs?

2016. nyarán úgy döntöttünk, hogy kedves francia férjem karriermódosító kalandjához Franciaország a legjobb megoldás, így odaköltözünk. Mivel én igazából nem beszélem még rendesen a nyelvet, így munkát vállalni azonnal nem tudok, ezért gondoltam rá, hogy blogot fogok írni. Magyarul.

Mivel nagy sajtkedveló vagyok és a francia sajtok (és persze borok) rögtön megnyugtatják a lelkemet, ezért lett a blog neve fromázs (franciául: fromage), ami annyit tesz hogy sajt. Mint az a wikipédia “sajt” bejegyzésének jobb felső sarkában azonnal látható, a sajt a francia étkezési rend kihagyhatatlan eleme.

Ugyanez a sajt okozza, kedves bagueIMG_20160906_145601tte társával együtt, a súlynövekedést, így meg kell találni az egyensúlyt, hogy az ember minden szempontból elégedett maradjon. Ne hízzon meg, de ne is mondjon le a finom falatokról, mert olyan ugye nincs, hogy nem eszünk sajtot Franciaországban!

Ez a fotó már a sajátom, az egyik piacon lészítettem az egyik sajtárus lakókocsi méretű standjánál. Olyan nagy itt a választék, hogy igazán nehéz egy külföldinek a saját ízlése szerinti sajtot megtalálni tanács nélkül. Számomra mind finom, de az itteni sajtok nagyon erősek, illatosak (azaz büdösek) is lehetnek és ez nem mindenki számára kellemes.

Néha még mindig meglepődöm, amikor kinyitom a hűtőajtót és valami “büdöset” érzek, pedig nem romlott meg semmi, csak tele van a hűtő sajttal.